www.car.cz
 

Starobrněnská lávka Říčany 2005 slaví jubileum - 15 let
     10.7.2005 10:31 - Pavel Jelínek


Starobrněnská lávka Říčany 2005  
akce se koná každoročně, vždy třetí červencovou neděli.

Jedná se o  akci pro každého, tedy i  pro motoristy. Říčany najdete kousek za Brnem a vedle Ostrovačic. Škoda jen, že termín akce se kryje  se závody MS superbiků v Brně.

V tomto roce slavíme 15. let Lávky v Říčanech, bohulibé prázdninové taškařice na místním rybníku, která už od r. 1999 nese oficiální název Starobrněnská lávka Říčany.

Starobrněnská lávka Říčany  je prázdninová show na rybníku v Říčanech u Brna (178 km dálnice D1)
Přejezd rybníka po lávce, dlouhé 50 m 55 cm, široké 20 cm, 60 cm nad vodou (hloubka uprostřed 2 m )


Soutěžní disciplíny :
· na kole: jde o nejpomalejší přejezd, vítězem je závodník s nejdelším časem, stráveným na lávce.
· na trakaři: přejezd dvojice na nejrychlejší čas, přičemž se řidič a pasažér ve středu lávky střídají
· pěšky: souboj dvojic na lávce, vítězí ten, který se na lávce udrží déle - vylučovací metoda - pavouk
· soutěž O největší vanu, vítězem se stává borec s největším průměrem břicha - u této soutěže se mohou borci přihlásit v průběhu celého závodu nebo těsně před soutěží.


· Program: Pátek 15.7.  -   večer - posezení u táboráku , kytary a jiné hudební nástroje si přineste, buřty a pivo budou k dostání na místě - vstup volný
· Sobota 16.7.  -  dle časového itineráře k dostání na místě v informačním stánku  na náměstí.


o Na náměstí bude Kryté podium a lavičky kde se bude konat většina programu
o „O kouzelné kuličce“ – klasické pouliční kejklířské divadlo rodinného typu. Protagonistou je Vojta Vrtek, evropská extratřída, mj. reprezentoval po celou dobu konání EXPO 2000 v Hannoveru.
o Historické velocipedy – cca 40 jezdců v kostýmech, jízda elegance na náměstí, vyhodnocení porotou, udělování cen, závěrečná společná jízda na rybník (tato akce je zcela výjimečná, historické velocipedy mají společné akce max. 3x do roka, jednou z nich je např. Mistrovství ČR)
o Na podiu průběžně dechová hudba Doubravěnka
o Mažoretky ANIFE – DDM Rosice – exhibiční vystoupení mistryň ČR
o Exhibice fakíra – držitele zápisu v Guinnesově knize rekordů – 10 dnů v rakvi pod zemí
o Hasiči žízně – hasičský vůz Starobrno + výčepní stánek – 500 piv + kofola zdarma pro návštěvníky. Ostatní občerstvení zajištěno.
o Večer v KD – setkání a beseda s umělci – Petr Nárožný a snad i Ondra Vetchý
o Taneční zábava na rybníku, bez vstupného.


· Neděle 17.7.     Starobrněnská lávka Říčany 2005 - hlavní den závodů 
o Od 10:00     hod. tréninkové jízdy, prezence - závodníci v kostýmu mají přednost
o POZOR ZMĚNA !!!   Od 13:00 hod. - závody 60 jezdců na kole , 25 párů na trakaři, 32 borců v soubojích. 
Opět rádi přijedou:
 Petr Nárožný, Pavel Zedníček, Jan Rosák, tradiční soutěžní pár Baryn a Fretti z Bolkovy Manéže, Heidi Janků, Michal Nesvadba, mistr světa v mikromagii Petr Kasnar, není vyloučena účast Pavla Nového a řady dalších.


V doprovodném programu uvidíte:Tradiční ukázku lodních modelů * nafukovací skákací atrakce * poníci * letecká exhibice* další překvapení nejsou vyloučena…
Všechny vstupenky jsou slosovatelné, pro diváky je připraveno 60 cen.
Vstupné :   děti do 6 let zdarma, do 10 let 30,- Kč, do 100 let  60,- Kč

Veškeré informace máme umístěny na internetových stránkách na adrese:
www.ricanskalavka.cz

Základní INFORMACE:

Prázdninová show, která se koná pravidelně každý rok, vždy třetí červencovou neděli na rybníku v Říčanech u Brna. Pořadatelem této úsměvné akce je umělecká agentura Manager team Brno a sám majitel ji původně uspořádal jako nezávaznou letní legraci. Po několika ročnících bylo ale zřejmé, že Říčanská lávka se stala vyhledávanou atrakcí a její úroveň – a řekněme i prestiž – láká nejenom diváky, ale především závodníky, kteří se snaží lávku pokořit. Že to není snadné, dokazuje fakt, že těch úspěšných je necelých deset procent.

Lávka je dlouhá 50 metrů a padesát pět centimetrů, široká je dvacet centimetrů a vede půl metru nad vodou. Každoročně se hlásí kolem dvou set zájemců, přednost mají závodníci v kostýmu nebo s kuriózním strojem. Pořadatelé pouštějí do závodu 60 jezdců na kole a kolem třiceti párů na trakaři. Pravidla jsou jednoduchá: na kole vítězí ten závodník, který měl nejdelší čas, to znamená, že musí jet co nejpomaleji. Naopak nejkratšího možného času musí dosáhnout vítězná dvojice na trakaři, ovšem s tím, že se uprostřed lávky musí vystřídat pasažér s řidičem.

Třetí disciplínou je souboj na lávce – vždy dva borci jsou proti sobě a snaží se soupeře z lávky shodit. Vylučovací metodou v klasickém pavouku vítězí jeden z dvaatřiceti borců. Cenou  v této soutěži je pravidelně sud piva. Druhý sud čeká na vítěze soutěže O největší vanu (krajový výraz pro břicho). Pro diváky je pak připraveno na šedesát cen, které mohou vyhrát na vstupenky. Říčanská lávka je dnes už opravdu známý pojem, především  pro ty, kteří mají rádi legraci a pohodu. Při slušném počasí dosahuje počet diváků cca 7000 – v nejhorším, studeném a mokrém ročníku 97 neklesl počet pod tři tisíce…

Diváci ze vzdálenějších míst si dlouho dopředu rezervují ubytování v místních podnicích, přijíždějí celé skupiny. Pozornost této taškařici věnují všechny významné noviny, rádia a nejméně tři televizní společnosti. Přes třicet firem přispívá na režii a jenom díky nadšení a pomoci všech, kteří Lávce fandí, lze tuto letní ptákovinu realizovat.

Generálním partnerem je STAROBRNO, a. s.

Kromě slosovatelných vstupenek čekají diváky další atrakce: nafukovací hrad pro děti, ukázky lodních modelů, hasební letecký zásah, horkovzdušný balon, poníci, aj.

 

 


Historie, současnost a zajímavosti
Podle pamětníků se jel první závod v Rudce u Domašova v roce 1934 a po celou dobu konání byli pořadateli místní hasiči. Kdo soutěž vymyslel, není známo. Závod se konal velmi nepravidelně s většími či menšími přestávkami, poslední záznamy jsou uchovány až z konce 50. let.
Víme např., že v letech 58 a 59 zvítězil místní borec Zdeněk Prokeš, jeho nejlepší a nikdy nepřekonaný čas byl 1 minuta a 42 vteřin. Tehdy ovšem pravidla připouštěla, že závodník může s kolem na lávce stát.

Pamětníci vzpomínají na holiče Miloše Pokorného, který stál na místě více než tři minuty a dokonce si rozložil noviny.V roce 1960 se jel poslední závod před velkou - patnáctiletou - přestávkou. Tento rok je zapsán v historii především výkonem Jaroslava Mayera ze Zbraslavi, který lávku přejížděl na motocyklu Pionýr. Spadl necelé čtyři metry před cílem. Po patnácti letech se jeli dva závody za sebou - v roce 1975 a 1976. V obou zvítězil Dušan Němec z Rudky a jeho výkony byly bezkonkurenční - lávku jezdil naprosto suverénně, měl více než šedesát přejezdů bez pádu. Kuriózní je skutečnost, že spadl až v závěru soutěže, kdy jako vítěz lávku přejížděl s vlajkou. Další závod se jel až po devíti letech - v roce 1985.Tehdy zvítězil Miloš Kožnar z Rudky, druhý byl Roman Hvězda z Domašova. Další umístění ani výsledky neznáme.

V následujícím roce - 1986 - se jel závod opět. V tomto ročníku zvítězil Standa Studený z Říčan časem 61 vteřin, na druhém místě byl René Blažek z Rudky třetí Tomáš Kožnar, rovněž z Rudky. Poprvé v historii se zúčastnily i dívky - Jana Císařová z Rudky a Martina Křížová z Domašova. Martina byla dokonce velmi úspěšná, lávku přejela a svým časem se umístila na pátém místě. V tehdejší konkurenci 47 závodníků šlo jistě o výrazný úspěch. Lávka v Rudce byla dlouhá 90 metrů, síla prken 2,5 cm a šířka proměnlivá od 14 do 27 cm, vedla nad vodou 30 cm, hloubka vody 2 metry. Kuriózní záznam: v r. 86 spadl ze záchranného voru jeden záchranář - plavčík a vzápětí se ukázalo, že neumí plavat.Další hvězdou programu byl František Závodník, který se vůbec nestrefil na prkno a do vody sjel rovnou ze startovního mola. Poslední závod v Rudce se jel 23. července 1989 a za celou historii se jel v Rudce celkem pětadvacetkrát!

V tomto ročníku byl opět nejlepší Standa Studený z Říčan, lávku přejel dvakrát za sebou v časech 48 a 52 vteřin a získal věcnou cenu - radiopřijímač. V posledních dvou závodech s místními pořadateli spolupracoval Vojtěch Polanský z Říčan jako komentátor a spoluorganizátor. Nesouhlasil s nepravidelným pořádáním závodů a nedostatečnou připraveností - po dvou letech začal organizovat tyto závody v Říčanech pod názvem Říčanská lávka. Zde jsou nesrovnatelně lepší technické i divácké podmínky, profesionálně vedená organizace závodů přináší od počátku výsledky v úrovni a prestiž tohoto podniku rok od roku stoupá. Pořadatelem této úsměvné akce je produkční a umělecká agentura Manager team Brno s.r.o. a sám majitel ji původně uspořádal jako nezávaznou letní legraci. Po několika ročnících bylo ale zřejmé, že lávka se stala vyhledávanou atrakcí a její úroveň láká nejenom diváky, ale především závodníky, kteří se snaží lávku pokořit. Že to není snadné, dokazuje fakt, že těch úspěšných je necelých deset procent.

Lávka je dlouhá 50 metrů a padesát pět centimetrů, široká je dvacet centimetrů a vede půl metru nad vodou. Každoročně se hlásí kolem dvou set zájemců, přednost mají závodníci v kostýmu nebo s kuriozním strojem. Pořadatelé pouštějí do závodu 60 jezdců na kole a kolem třiceti párů na trakaři. Pravidla jsou jednoduchá : na kole vítězí ten závodník, který měl nejdelší čas, to znamená, že musí jet nejpomaleji. Naopak nejkratšího možného času musí dosáhnout vítězná dvojice na trakaři, ovšem s tím , že se uprostřed lávky musí vystřídat pasažér s řidičem. Třetí disciplínou je souboj na lávce – vždy dva borci jdou proti sobě a snaží se soupeře z lávky shodit. Vylučovací metodou v klasickém pavouku vítězí jeden z dvaatřiceti borců. Cenou v této soutěži je pravidelně sud piva. Druhý sud čeká na vítěze soutěže o Největší vanu ( krajový výraz pro břicho). Samozřejmě i v ostatních disciplínách jsou hodnotné ceny.

Pro diváky jsou pak připraveny ceny, které mohou vyhrát na vstupenky. Samotný název lávky, přestože v roce 1999 doznal menší změny ( Starobrněnská lávka Říčany, s ohledem na generálního partnera), je dnes už opravdu známý pojem, především pro ty, kteří mají rádi legraci a pohodu. Při slušném počasí dosahuje počet diváků cca 7000 – v nejhorším, studeném a mokrém ročníku 97 neklesl počet pod tři tisíce… 

Diváci ze vzdálenějších míst si dlouho dopředu rezervují ubytování v místních podnicích, přijíždějí celé skupiny a pozornost této taškařici věnují všechny významné noviny, rádia a nejméně tři televizní společnosti. Přes třicet firem přispívá na režii a jenom díky nadšení a pomoci všech, kteří Lávce fandí, lze tuto letní ptákovinu realizovat.


Pořadatelé (téměř 70 osob) od 6:00 hod připravují areál, od osmé hodiny nastupují pokladníci. Dobře zajištěné zásobování firmou  Oldřich Klapal, Říčany. Doprava a technické zabezpečení GenAgro Říčany.

 

Zajímavosti:
* exceluje dvojice na trakaři – Libor Závodník a Standa Studený, kteří každoročně vítězí bezkonkurenčním časem, a to po sedm let za sebou – nejlepší čas v r. 99 byl neuvěřitelných 24, 2 s.

* Pavel Šanca vyhrál souboj potřetí (92, 94, 95)

* absolutní jedničkou na Lávce je každoročně Jan Blažek z Říčan, který si pokaždé připraví novou kreaci (např. létající kolo Jana Tleskače, parník Primátor Ditrich i s kouřícím komínem nebo pojízdnou postel včetně peřin, obývací pokoj s křeslem, televizorem i vázičkou s květinami)

* každoročně se na předních místech objevuje některý z bratrů Studených, buď na stupních vítězů, nebo s originální kreací v kostýmech i strojích.

 

Výsledky najdete na  oficiálních stránkách:

www.ricanskalavka.cz , www.managerteam.cz 

spojení: managerteam@managerteam.cz , grafik@managerteam.cz


 
 
Fotogalerie:   Rallye Acropolis 2005 od Martina Viďourka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose