www.car.cz
 

Po mistrovství světa superbiků přichází mnohem menší stroje
     26.7.2007 11:35 - tisková zpráva


Zatímco uplynulý víkend na brněnském Masarykově okruhu proběhl ve znamení mistrovství světa  superbiků, nadcházející sobota a neděle bude na Kývalce patřit motocyklům vzhledově diametrálně odlišným. Jejich název minibike přesně vystihuje oku lahodící rozměry strojů,   které však v závodním nasazení dokáží zrychlit tep každého přihlížejícího.

 

Pod tradiční pořadatelskou taktovkou Automotoklubu Automotodrom Brno - Masarykův okruh (jeden z minoritních akcionářů Automotodromu Brno, a.s.) bude areál Masarykova okruhu hostit o tomto víkendu druhý podnik letošního Evropského poháru Minibike 40, organizovaného Evropskou motocyklovou unií (UEM).

Minibiky jsou motocykly omezených rozměrů a objemů motorů, používané pracovně na malých prostorách, slouží i zábavním účelům a v posledním období i výcviku budoucích motoristických sportovců. Pro sportovní účely mohou být minibiky v duchu technických reglementů upravovány, přesně definováno je i jejich nasazení do jednotlivých kategorií a tříd, stanovené podmínky pamatují i na rozdělení startujících jezdců. K nejrozšířenějším sportovním seriálům těchto strojů patří kategorie MINIBIKE 40, vypisovaná v národních a mezinárodních formátech.

Valentino Rossi i Lukáš Pešek

Nepsaným, nicméně všeobecně uznávaným pravidlem se stalo, že minibiky jsou důležitým předstupněm kariéry mladých silničních motocyklových závodníků, čehož důkazem je dlouhá řada dnes známých jezdeckých jmen. Čtyřicítkovými minibiky prošla celá plejáda současných japonských a zejména italských aktérů silničářského mistrovství světa či mistrovství Evropy             v čele  s Italem Valentinem Rossim.

 

Ostruhy v ostrých minibikových bitvách však brousila            i dnešní úspěšná generace českých silničářů. Z mnoha jezdců připomeňme alespoň stálé jezdce světového šampionátu Lukáše Peška (do nedávna jezdil minibiky 40 i jeho mladší bratr Karel)          a Karla Abrahama, loňského vicemistra Evropy třídy 250 ccm Michala Fillu, stabilní jezdce mistrovství Evropy Superstock 600 Ondřeje Ježka a Michala Šemberu (také jeho sourozence Lukáše Šemberu, jezdícího letos při světových Grand Prix seriál silničářských talentů Red Bull MotoGP Rookies Cup), dále Michala Práška, Markétu Janákovou a Karla Májka, z nejčerstvější silničářské krve nelze zapomenout na Jakuba Kornfeila, předloňského vítěze Evropského poháru Minibike 40, či Jakuba Jantulíka.

 

Kalendář Evropského poháru Minibike 40 v sezóně 2007

21. - 22.7.    Itálie                     Castelraimondo

28. - 29.7.  Česká republika  Brno

11. - 12.8.    Nizozemí               Stadskanaal

Vypsané třídy a kategorie

JUNIOR A (dvoutakty): 8 min. + 2 kola, JUNIOR A (čtyřtakty): 8 min. + 2 kola, JUNIOR B: 11 min. + 2 kola, SENIOR MINI: 14 min. + 2 kola, SENIOR OPEN: 14 min. + 2 kola.

 

Letošní podniky EP se skládají ze sobotních a nedělních zvlášť bodovaných závodů každé třídy. Závody jednotlivých tříd trvají stejně jako při motokrosu stanovený počet minut plus 2 kola. Výše uvedené vzdálenosti platí pro víkendový podnik na Masarykově okruhu.

 

V Brně minibiková elita

Pořádající Automotoklub Automotodrom Brno - Masarykův okruh předpokládá ve víkendovém klání Evropského poháru Minibike 40 start zhruba 70 jezdců z Itálie, Francie, Německa, Rakouska, Slovinska, Nizozemí a České republiky.

 

Horkými favority jsou především ambiciózní Italové, jejichž minibiková jezdecká základna je obrovská. Jejich sportovnímu růstu pomáhají            i četní tamní producenti minibiků vynikající úrovně (např. Polini), naši minibikeři spoléhají většinou na stroje blanenské firmy Blata.

 

Z českých jezdců nastoupí o víkendu mj. obhájce loňského evropského prvenství Martin Marx, Radek Sokol, Karel Hanika junior, Jan Drkoš, Radim Rosický, k benjamínkům se řadí Brňan Michal Kárný. Ze startovních listin lze vyčíst, že většina tuzemských minibikerů jsou členy Střediska Minibike 40, fungujícího v rámci AMK Automotodrom Brno - Masarykův okruh.

Minibiková dráha - prověřená kvalita

Speciální závodní minibiková dráha v areálu brněnského Masarykova okruhu vznikla v roce 1996 a v krátké době si získala vysoké mezinárodní renomé. Díky pokračující výstavbě a vylepšování infrastruktury je zahraničními experty minibikového sportu považována za jednu  z nejkvalitnějších a nejkrásnějších v Evropě.

 

Trať s večerním osvětlením je dlouhá 423 metrů, široká 5 m (v prostoru startu a cíle ještě o půl metru víc), má 8 pravých a 6 levých zatáček               s obrubníky v národních barvách, výškový rozdíl činí 2.04 metru. Stejně jako v případě „velkého“ Masarykova okruhu dělí mechaniky od závodní dráhy bezpečnostní betonová zídka.

 

Také pro letošní sezónu připravili její provozovatelé řadu novinek: bezpečnostní chodník                při nájezdu k závodní dráze, výměnu oplocení, výsadbu nové zeleně, zdokonalení objektů časoměřičů a občerstvení, vylepšení diváckých prostorů  -  to vše nově přispívá k pestřejší nabídce areálu Masarykova okruhu jako celku.

 

Kromě závodů a jezdeckých tréninků slouží minibiková dráha také jízdám veřejnosti (minibiky, motokáry) a se svým zázemím i různým firemním akcím.

 

Z časového harmonogramu víkendové Evropského poháru

 

Sobota 28.7.2007         08.30 - 13.15 h.     Tréninky a kvalifikace

                                     14.30 h.                Start prvního závodu

Neděle 29.7.2007                  09.00 - 10.10 h.     Volný trénink

                                     13.00                    Start prvního závodu

 

AMK Brno


 
 
Fotogalerie:   ME Minibike Brno 2007 - Junior A - 4 dobé, foto Phen

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose