www.car.cz
 

Mitsubishi Ralliart se chystá na listopadovou Baja Portalegre s novinkou
     3.8.2008 13:05 - tisková zpráva


Tým Repsol Mitsubishi Ralliart se chystá na listopadovou Baja Portalegre/ Portugal
- v premiéře bude závodit s nejnovějším cross-country rallye vozem “Racing Lancer“ poháněným turbodieselem - Mitsubishi Motors Corporation a její divize motor sportu pod hlavičkou společnosti MMSP řídí tým Repsol Mitsubishi Ralliart, a to za podpory partnerů: Repsol, Valeo a BF Goodrich.

Závodní tým vybral v kalendáři roku 2008 zahajovací závody série Dakar, světový šampionát Cross-Country Rallye FIA a mezinárodní závody cross-country Bajas, s cílem vyzkoušet a otestovat Pajero/Montero Evolution s některými úpravami.

 
Paralelně se svými závodními aktivitami se tým soustřeďuje také na vývoj nového závodního vozu ‘’Racing Lancer’’ s jasným cílem: zvítězit na Rallye Dakar 2009.

Jak již bylo oficiálně oznámeno, nejnovější závodní cross-country vůz bude pohánět nový turbodieselový motor, který byl již odzkoušen ve verzi Pajero/Montero Evolution v rámci následujících závodů: Central Europe Rally (poprvé v rámci nově vytvořené série závodů Dakar), Rali Transiberico (při světovém šampionátu cross-country FIA) a na Baja Espana (v rámci série mezinárodních závodů cross-country Bajas).

Účast na soutěžích v silné konkurenci vedoucích závodních týmů a zejména pak samotné otestování v reálných závodních rychlostech umožnilo týmu, aby získal velké množství hodnotných dat, ke kterým by běžným testováním nedospěl. Hiroshi Masuoka (Japansko) závodil na Pajero/Montero Evolution s turbodieselem dvakrát a je velice nadšený z nově příchozího potenciálu: "Dieselová verze se řídí opravdu neuvěřitelně snadno, a to díky svému skvělému točivému momentu v širokém rozsahu otáček,“ říká. "Překonává benzinové verze vozů s ohledem na kontrolovatelnost v náročném terénu, stejně tak při akceleraci ve vysokých rychlostech za hranice možností. Se správnými úpravami by mohl být rychlejší.“

Joan 'Nani' Roma (Španělsko) řídil Pajero/Montero Evolution, poháněné novým turbodieselem na Rali Transiberico (závod na území Španělska a Portugalska). Po závodu uvedl, že musel upravit svůj jízdní styl průběhu točivého momentu nového motoru. V průběhu závodu se mu podařilo připsat na své konto tři nejrychlejší časy v etapách a celkově skončil na druhém místě, což samo o sobě hovoří o potenciálu nového motoru.

Zkušební vůz absolvoval v rámci testování a závodů více než 8 000 km a inženýři zodpovědní za tento program navíc získali možnost vyvinout nové zavěšení kol, které dobře pracuje s rozdílným rozložením hmotnosti a vlastnostmi točivého momentu nového turbodieselového motoru. Dále též pracovali na novém systému uložení motoru, jehož cílem je zajistit lepší chlazení motoru a přídavných systémů. Technické vylepší turbodmychadla přineslo zlepšení reakce v nízkých otáčkách, stejně jako více výkonu ve vysokých rychlostech. Současně se podařilo zvýšit jeho spolehlivost.

Samotný "Racing Lancer" byl odzkoušen ve dvou jednotýdenních testech ve Španělsku a v Maroku koncem června, poté, kdy byl začátkem měsíce poprvé představen. Vývoj nového vozu navíc urychluje skutečnost, že tým může čerpat z bohatých zkušeností získaných při testování Pajero/Montero Evolution, díky kterému mají lepší povědomí o požadovaném nastavení výkonu motoru a také se jim díky tomuto testování podařilo odstranit některé problémy.

Tým v rámci příprav na Dakar 2009 přihlásil tři benzinové vozy Pajero/Montero Evolution na Portugalskou rallye, která je druhým závodem nově vytvořené série Dakar (úterý 9.9. – neděle 14.9.). Tyto tři vozy budou řídit: Stéphane Peterhansel (Francie), Luc Alphand (Francie) a Joan 'Nani' Roma (Španělsko). Výstupy z tohoto závodu umožní týmu, aby doladil zavěšení kol a použitý typ pneumatik, které se objeví i na novém voze Racing Lancer.

Samotný Racing Lancer projde testováním v době od konce srpna do začátku září a později ve druhé polovině října, a to v Maroku. Každý z testů bude trvat předběžně dva týdny a v rámci každého z testů najede vůz řádově 4 000 km. Po rozsáhlém testovacím programu se Racing Lancer představí ve své premiéře na Baja Portalegre / Portugal, která je šestým závodem 2008 FIA Cross-Country Rally World Cup (čtvrtek 30.10. – neděle 2.11.). Na voze pojede Stéphane Peterhansel, nejúspěšnější závodník rallye Dakar, který má na svém kontě celkem 9 vítězství – na dvou a čtyřech kolech.

PR


 
 
Fotogalerie:   Tovární tým Mitsubishi před Dakarem 2009, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose