www.car.cz
 

Hedvábná stezka krátce před koncem přišla o dosavadního lídra
     13.9.2009 14:23 - tisková zpráva


VIII. etapa - Zpátky do „Otce všech Turkménů“

Turkmenbashi – tedy v překladu „otec všech Turkmenů“ přivítal již podruhé účastníky rally Silk Way. Hedvábná stezka, je však pro mnohé drsnější než se zdá. Poznal to nejen náš Jirka Janeček, ale i dosavadní lídr celé soutěže Nasser Al Attiyah, který dnes odpadl, když svého Race Touarega několikrát převrátil přes střechu…

Nasser Al Attiyah měl před startem 360 km dlouhé RZ pětiminutový náskok před svým kolegou Carlosem Sainzem. Ten již týden trpělivě vyčkával, kdy udělá Katařan chybu a dnes se dočkal. Nasser mezi první a druhou kontrolou, na 283 km se svým vozem „zakopl“ a výsledkem bylo několik kotrmelců a nepojízdný vůz. Posádka vyvázla bez zranění , ale v závodě dál nepokračuje. Do čela celkového pořadí se tak posunul Carlos, který má v současné chvíli již dostatečný náskok před dalšími dvěmi jezdci VW. Dvacet dva minut za ním je Mark Miller a o dalších 6 minut za ním třetí Giniel De Villiers.

Na čtvrté absolutně se posunul Ruslan Misikov z Ruska. Ten si sám znepříjemnil závěr závodu, když se předevčírem na přejezdu šel vykoupat do nedalekého Kaspiku a rozřízl si nepříjemně levou nohu o skleněný střep na dně. Odjel do nemocnice a výsledkem bylo 9 štychů přímo na chodidle. Asi nemusím vysvětlovat, jak nepříjemné musí být každé sešlápnutí spojky. I proto možná v posledních dvou etapách lehce zvolnil. Nicméně s jeho náskokem si to může i dovolit a pokud nevyrobí v poslední etapě nějakou fatální chybu, pak mu tučná prémie neunikne…

Aleš Loprais dnes zazářil a urval Kamazům jedno etapové vítězství! Potvrdil tak, že jen on a Gerard De Rooy jsou pro ně srovnatelným soupeřem. Bohužel jej poslední dvě etapy brzdily technické problémy. Nicméně zdá se, že třetí místo, které drží před dotírajícím Eduardem Nikolajevem s náskokem 15 minut, by se mu mělo podařit udržet. Martin Macík prohlásil: „jedu tak,abych nás nezabil“. Což také činní a drží si svůj standard. Sedmý v etapě a také v celkovém pořadí.

Zezadu nikým neatakován, neboť Jan De Rooy ztrácí přes dvě hodiny a dopředu se posunout je také nemožné, neboť šestý Vladimír Čagin je již o hodinu a půl vpředu. Za Alešem Lopraisem dnes dojel druhý právě mladý ruský talent Eda Nikolajev, který zaostal jen o 25 sekund. Třetí Kabirov již dostal minutu a asi již rezignovaný Čagin, který se pomalu smířil s tím, že tento závod si prohrál díky uraženému kolu sám, zaostal o více jak osm minut. Mladý De Rooy byl dnes pátý a spíše již šetří techniku a hlídá si druhou příčku v absolutním pořadí. Na vedoucího Firdause Kabirova ztrácí již přes hodinu, ale před Lopraisem má bezpečný náskok 40 minut…

Jirka Janeček nakonec spálenou spojku opravit nestihl a do dnešní etapy nenastoupil. Noční oprava v poušti trvala příliš dlouho a i když se nakonec auto podařilo zprovoznit, nestihl přijet na start včas. Nyní se ještě konzultuje jeho nastoupení do zítřejší závěrečné etapy navzdory velké penalizaci, ale s největší pravděpodobností již v závodě skončil.
Zítra je zde v Turkmenbashi velká sláva, kdy se zde s účastníky potkají prezidenti hned čtyř států. Ruský, Kazachstánský, Turkmenský a Ázerbájdžánský.

Z toho lze usuzovat, že jestli se bude tato rally v těchto končinách opakovat, mohla by se rozšířit i do této destinace. Poté se všichni účastníci přesunou do cílového Ašchabádu spojovací etapou. Závod tak pomalu, ale jistě spěje ke svému závěru a je třeba říci, že Rusové překvapili nejen skvělou organizací, ale i přívětivostí a celkovým dojmem na všechny zúčastněné.

Ať již se jedná o závodníky samotné, mechaniky, doprovody či nás novináře. Organizátoři šli závodníkům i v této době maximálně na ruku, když minimalizovali jejich náklady na celý závod třeba tím, že zde bylo prakticky nulové startovné. Motivovali jezdce vysokými finančními prémiemi, které nemají v dosavadní historii těchto závodů obdoby. Heslo: „Když se chce, všechno jde“ se dá lehce upravit na „Když Rus chce… všechno jde“!

 

Interim standings after Leg 08, Balkanabad (TM) ? Turkmenbashi (TM)
345,00 km/417,00 km SS 09/total

Pos. Team Vehicle, Leg 08, Total time
1 Carlos Sainz/Lucas Cruz (E/E), Volkswagen Race Touareg 2, 3h 24m 05s (1), 24h 12m 21s
2 Mark Miller/Ralph Pitchford (USA/ZA), Volkswagen Race Touareg 2, 3h 28m 50s (3), +21 m 52s
3 Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (ZA/D), Volkswagen Race Touareg 2, 3h 28m 06s (2), +28 m 09s
4 Ruslan Misikov/Konstantin Zhiltsov (RUS/RUS), Nissan, 3h 59m 59s (6), +4h 44m 04s
5 Ilya Kuznetsov/ Andrey Neshin (RUS/RUS), Mitsubishi, 4h 03m 11s (7), +5h 23m 30s
6 Maris Saukans/Didzis Zarnis (LV/LV), OSC, 4h 10m 25s (9), +6h 06m 56s
7 Alexey Berkut/Konstantin Meshcheryakov (RUS/RUS), Mitsubishi, 3h 52m 27s (4), +6h 12m2 5s
8 Benediktas Vanagas/Saulius Jurgelenas (LT/LT), OSC, 4h 09m 26s (8), +6h 26m 11s
9 Raz Heymann/Hillel Segal (ISR/ISR), Mitsubishi, 4h 23m 15s (12), +8h 17m 35s
10 Bodgan Novytskyi/Iurii Kondratiiev (UKR/UKR), Mitsubishi, 5h 01m 28s (14), +10h 20m 01s


Information on the Silk Way Rally: http://www.silkwayrally.com  


 
 
Fotogalerie:   Hedbábná stezka 2009 - den osmý, foto týmu CDT Radek Šolc

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose