www.car.cz
 

Cíl českého týmu Mitsubishi OffROAD Sport CZ na Italian Baja SPLNĚN !!
     21.3.2006 11:17 - tisková zpráva


Cíl splněn!

Tým Mitsubishi OffROAD Sport CZ se tento víkend zúčastnil náročné Italian Baja, která otevřela sezónu Evropského poháru. Byl to tak vůbec první ostrý start posádky Mirek Zapletal – Míla Janáček s novým vozem Mitsubishi Pajero Di-D upraveným pro skupinu T1.13 (upravené vozy s naftovými motory). Přesto, že posádka teprve získává zkušenosti s novým nářadím, zajela historicky nejlepší výsledek pro české barvy!

 

Trať byla náročná, neboť Italian Baja se jede tradičně v kamenitých řečištích, které každoročně čekají na jaře na vodu z Alpských hřebenů. Z původně přihlášených 54 vozů se jich u přejímek nakonec sešlo 41, ale z evrposké špičky nechyběl nikdo.

 

Loňský vítěz této soutěže Portugalec Rui Souza s novým vozem Nissan Navara, domácí Edi Orioli s Isuzu D-max – čtyřnásobný vítěz Dakaru na motorce, Španěl Marc Blazques s továrním vozem Nissan Navara – loňský vítěz evropského poháru a bezpočet domácích jezdců týmu Ralliart Italia či Fornasari.

 

Z českých luhů a hájů dorazil ještě Jiří Přibyl s nově postaveným vozem Nissan Navara či Zdeněk Pořízek s osvědčenou Suzuki Jimny. Naopak chyběli přihlášení Libor Mejznar či Josef Kakrda.

 

Páteční super stage, tedy prolog se jel v divácky atraktivním prostoru na kraji města Pordenone. Měřil 4,5 km a jednalo se spíše o pobavení diváků než o závodění. Desátý čas našeho týmu byl dobrou výchozí pozicí pro víkendový závod.

 

Sobotu se již časně startovalo a na závodníky čekalo více jak dvěstě ostrých kilometrů. S dalšími přejezdy mezi rychlostními zkouškami to dělalo téměř 400 km.  Mitsubishi OffROAD Sport CZ obul nové speciální pneumatiky Pirelli Scorpion, které se ukázali v nejlepším světle, když na takto náročných tratích nepotkal tým jediný defekt. Mirek Zapletal stále zrychloval a na konci dne předával auto do uzavřeného parkoviště na skvělém čtvrtém místě v celkovém pořadí.

 

Ještě předtím se mechanici přeci jen trochu zapotili, když bylo potřeba ve stanoveném limitu vyměnit chladič, ale vše se zvládlo v čase. Vedl Marc Blazques, před Edi Oriolim a na třetím místě byl Leonid Novitskij na Nissanu Pathfinder.

 

Ani tento Rus není žádným nováčkem, což dokázal svým 25.místem na letošním Dakaru. Naši na něj po sobotě ztráceli téměř dvě minuty a naopak dvě minuty měli náskok před dalším Rusem Ruslanem Misikovem. Ten jel také s benzínovým Nissanem Pathfinder. Dopředu se postupně prokousával také slovák Jozef Sýkora na Mitsubishi Pajeru, který měl smůlu a hned v první RZ měnil kolo.

 

Neděle byla, co se tratí týče, na chlup stejná. Nicméně o poznání náročnější, neboť již byly v řečištích vyjeté hluboké kamenité koleje, které hrozili proražením pneumatik či poškozením závěsů kol. První pětice si již své rozestupy kontrolovala a vyvarovala se zbytečných chyb a tak jsme mohli na konci dne slavit zatím nejlepší umístění české posádky v evropských cross country závodech typu baja.

 

Čtvrté místo absolutně a druhé ve skupině T1.13 (upravené vozy s naftovými motory) je jistě dobrým startem do sezóny a slušným přídělem bodů do evropského šampionátu. Navíc náš tým dokončil soutěž jako nejvýše umístěný tým s vozem Mitsubishi.

 

Text a foto: Jan Percl


 
 
Fotogalerie:   Italian Baja 2006 , foto Aleš Kavlík

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose