www.car.cz
 

Vítězné tažení v Rumunsku - náročná Eurocarpatica Baja 2006
     17.7.2006 19:28 - tisková zpráva


Vítězné tažení „Drákulovem“…

 

 

Mitsubishi OFFROADSPORT CZ team prošel dalším náročným testem, když v průběhu tří týdnů absolvoval tři náročné závody typu Baja. Po té Francouzské, o které jsme vás již informovali, to byla následující týden Latvian Baja a hned další víkend následoval přejezd do Rumunska na náročnou Eurocarpatica Baja.

 

Lotyšsko bylo poměrně diskutabilním podnikem, když organizátoři nezvládli plně svou úlohu. Nejen, že po prvním dni dostali všichni zahraniční účastníci (Němci, Češi, Rusové atd…) téměř hodinové penalizace, za řekněme „nedostatečný“ překlad změn, ale druhý a třetí den závodu byla nelogicky zrušena  téměř polovina rychlostních zkoušek a tak se místo slibovaných 420 km nakonec započítávalo jen 250 km.

 

Závěrečný 40 km test spíše připomínal jeden ze závodů offroad maratónů, kdy do krátkého okruhu postupně najela všechna závodní auta a po druhém kole již přes hustý prach nebylo vidět ani na krok. Druhý takový pokus byl bojkotován i domácími posádkami a tak byla závěrečná „prašná honěná“ také zrušena pro nebezpečnost. Suma sumárum to bylo díky 43 minutám sporné penalizace 15.místo a rozpačitý návrat domů dát vůz opět do plné kondice na následující Rumunsko.

 

I tak si tým neztěžuje, neboť zde prošel vůz tvrdým testem ve vysokých letních teplotách okolo 30°C. Připravit během pár dní vůz na další závod se povedlo na jedničku. Závod Eurocarpatica Baja byl součástí maďarského mistrovství a tak zde nechyběla celá kvalitní špička v čele se všemi dakarskými účastníky. Náročné tratě o délce 450 ostrých km v okolí města Baja Mare našemu týmu sedly a přestože počasí si pěkně zahrávalo, podařilo se naše Mitsubishi Pajero Di-D dovést po dvou testech v prologu a sedmi „erzetách“ vítězně do cíle.

 

Husarským kouskem bylo to, že se našemu týmu podařilo zajet nejlepší časy ve všech rychlostkách tohoto závodu a vyhrát tak s přehledem a náskokem více jak 22 minut před druhým. Cestu k vítězství nemohla zastavit ani porucha zadních tlumičů, které se v jedné z RZ přehráli a prakticky explodovali. Posádka s nimi musela absolvovat ještě více jak 40 km do cíle. I přesto v tomto testu naši opět zajeli nejrychlejší čas.

 

Posádka Zapletal – Janáček tak právem zvedla nad hlavu putovní pohár. Mirek Zapletal po tomto vítězství řekl: „Začínáme si s naším vozem pěkně rozumět a je to znát. Prakticky jsme jeli bez větších problémů a v naprosté pohodě. Zdejší trať byla fantastická a naprosto nám sedla, super zážitek!

 

Navigátor Míla Janáček dodává: „Mrzelo mě, že jsem v úvodu vytvořil navigační chybu, která nás stála deset minut, nicméně jsem i přesto věřil, že to stáhneme a podařilo se!“ Myslím, že jsme si skvěle zajezdili a doufám, že zde příští rok bude více ostrých kilometrů a různých tratí. Také jsme odzkoušeli další věci na autě před „Evropou“, která se jede za nedlouho ve Španělsku…“.

 

Tým teď čeká přesun na Baja Espana do Madridu, kde se ve čtvrtek 20. 7. startuje druhý podnik Evropského poháru. Na účastníky čeká více jak 1300 km a z toho 850 km rychlostních testů. České barvy zde za offroadsport cz bude hájit posádka Zapletal – Janáček a Pořízek – Korejz, obě na vozech Mitsubishi Pajero Di-D.

 

Také zde jedou i někteří čeští motorkáři v čele s Ivo Kaštanem v kategorii Moto. O průběhu závodu vás bude informovat přímo z místa dění Míla Janáček.

 

Více info o týmu najdete na www.offroadsport.cz

 

 

Praha:          Jan Percl


 
 
Fotogalerie:   Rallye Bohemia 2006, foto Pavel Chymek

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose