www.car.cz
 

Ve čtvrtek DEN otevřených dveří depozitáře kolejové dopravy TMB
     25.9.2006 20:52 - tisková zpráva


Slyšeli jste někdy o muzeu dopravy v Brně Líšni? Že ne? Bohužel nejste první ani poslední kdo, o jedinečné sbírce nemá tušení. V současné době totiž areál, známý spíš podle dvou vystavených letadel před halami, podléhá statutu depozitáře.

 

A přitom tento přístupný depozitář, jak zní jeho oficiální označení, skrývá sbírku skutečně evropského významu. Uvnitř, na první pohled nic neříkajících hal, na ulici Holzova ve Staré Líšni se skrývá bezmála devadesát tramvají jež mapují historii městské kolejové dopravy v takřka celém bývalém Československu.

 

Vzhledem k nedostatku financí, ale toto muzeum upadá v zapomnění a uniká pozornosti nejen Brňanů, ale i jeho turistických návštěvníků. Prohlídku lze sice telefonicky dohodnout se správcem depozitáře, ale v době kdy se atrakce podbízejí a vyzývají své návštěvníky k prohlídce a strávení volného času, je to poněkud komplikovanější.

 

Občanské sdružení přátel historie Yore, jež si mimo jiných svých aktivit vzalo za cíl pomoci Technickému muzeu v Brně a oživit tuto krásnou kolekci tramvají a všech možných kolejových dopravníků, pro Vás ve spolupráci právě s TMB připravilo den otevřených dveří depozitáře kolejové dopravy TMB. Ten se koná v den státního svátku Svatého Václava, ve čtvrtek 28. 9. 2006.

 

Kromě prohlídky samotné je pro Vás a Vaše děti připraven také bohatý program v celém líšeňském areálu . Soutěž v malování křídou na téma tramvaj, soutěž malých hasičů, skákací hrad nebo například výstava modelů historických i současných dopravních prostředků. Vinohradští dobrovolní hasiči a vozidla Viléma Jirůška Vám předvedou dobový zásah hasičů s historickými vozy Škoda 706 RT ASC a Sachsering hasící vůz.

 

Po každé dokončené prohlídce Vás v historickém vlečném voze odveze zpět na začátek areálu depozitní vozítko MUV. Ve fotostánku bude k dostání několik pohlednic a to včetně jedné zajímavosti- Vlastní pohlednice. (Ta bude  vyrobena z Vaší fotografie, pořízené během prohlídky fototýmem a zhotovena přímo na počkání.) Pro návštěvníky je připraveno i posezení u grilovaných specialit a dobře chlazené pivo či limonáda.

 

K dopravě do areálu samotného můžete využít historický trolejbus a následně autobus, jejichž odjezdy organizátoři určili z trolejbusové smyčky u Hlavního nádraží a to poprvé v 8:30 hod, a pak vždy po hodině až do posledního odjezdu v 16:30 hod. Cesta zpět na hlavní nádraží je taktéž zajištěna těmito vozidly. Areál otevře své brány ve čtvrtek od devíti do šesti hodin.

 

 

-JMart-


 
 
Fotogalerie:   WTCC 2006 - závod F3000 v Brně, foto Pavel Jelínek

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose