www.car.cz
 

Sedmdesátník František Mrázek nemůže doma na Soběšicích chybět. Už v sobotu !!
     27.9.2006 12:53 - tisková zpráva


Když se něco jede doma, tak přeci nemůžu chybět  – říkal s úsměvem zdatný sedmdesátník František Mrázek, když přinesl stejně jako v předchozích ročnících i letos v termínu přihlášku. Na tratích silničních závodů stále aktivní živá legenda a doslova univerzální jezdec.

Pelhřimovská agentura Dobrý den zařadila brněnského rodáka do kategorie rekordmanů pro ojedinělý počet absolvovaných motocyklových závodů. V roce 1958 začínal František za maximální podpory táty jezdit silniční motocyklové závody. Už po skončení sezony 1962 byl na základě dosažených výsledků mistrem republiky ve třídě do 350 ccm. Do naprosto odlišné disciplíny – motokrosu – vstoupil v Kanadě po roce 1965.

A stejně úspěšně si vedl při startech s vysokoobjemovými motocykly ve vytrvalostních závodech konaných v rozmezí 2 až 24 hodin. Stal se držitelem dvaceti titulů Champion Kanady, dvanácti mistrovských titulů motocyklových disciplín v USA a mnoha cen udělovaných kluby motoristických novinářů. Velké množství trofejí získaných při neuvěřitelném množství kolem 1900 absolvovaných závodů zdobí stěny i vitríny schodiště domu v brněnské části Černá Pole.

Dosavadní úspěšnou sportovní činnost provázelo nepřeberné množství typů a motocyklů dnes již neexistujících výrobních značek. Už jenom listování v pečlivě vedených archivních položkách Františkovy dosavadní činnosti je nesmírně zajímavá chronologická přehlídka vývoje motocyklové konstrukce dokladovaná smlouvami s výrobci a sponzory a množstvím dobových fotografií, mnohdy exotických, jako je třeba fotoseriál z účasti v několika ročnících motocyklových silničních závodů konaných v ulicích Havany.

Nadnárodní pamětník dokáže zaujmout poutavým vyprávěním přímých zážitků ze závodů, ale i osobními dlouholetými kontakty s herci, hudebníky a politickými celebritami. Bez trpkosti dokáže vzpomínat na jezdecké chyby s následným upoutáním na nemocniční lůžko na mnoha místech v Kanadě a USA.

S řádnou dávkou nadsázky předvede viditelné stopy profesionálních lékařských zásahů a vlastní dobrou paměť při přesném odpočítávání počtů stehů po mnoha návštěvách operačních sálů. Tříválcový závodní motocykl Triumph Trident se startovním číslem 7 s Františkem Mrázkem bude jednou z mnoha atrakcí letošního ročníku Závodu do vrchu Brno–Soběšice.

Karel Kupka, MotorJournal


 
 
Fotogalerie:   Klausen 2006 podruhé, foto Antonín Malý

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose