www.car.cz
 

Classic Show Brno 2010 o víkendu v Brně
     2.6.2010 23:49 - tisková zpráva


Classic Show Brno 2010
První veletrh historických automobilů, motocyklů, náhradních dílů a renovačních dílen v České republice a největší setkání klubů majitelů youngtimerů. 

Porsche 550 Spyder

Jednou z dalších kuriozit stánku Porsche Classic Clubu ČR bude i replika Porsche 550 Spyder, která byla dokončena před nedávnem. Její majitel si dal opravdu velmi moc práce s dodržením mnoha jednotlivých detailů a tak toto auto až na motor vyhlíží velice věrohodně. Tímto vozem bychom v Brně chtěli připomenou úspěchy zapomenutého českého závodníka Jaroslava Juhana, který na originálu Porsche 550 Spyder absolvoval v padesátých letech s úspěchem závod Carerra Panamericana a skončil 6. v závodě 24 hodin Le Mans.

Přijedou policejní „nanuky“

Kromě řadových účastníků akce, kteří se svými stroji dorazí na setkání milovníků youngtimerů, bude k vidění mnoho motocyklů i v pavilonu A. Renovátor pan Červený z Litomyšle přiveze neobvyklé policejní Jawy „Nanuk“ s velkou kapotáží.

Barevné foto z Classic Show

První zastávka každého účastníka by měla být v čele pavilonu A, kde proběhne vyfotografování vozidla s posádkou. Na obdržený kupón získá následně u stánku firmy CeWe Color zdarma jednu fotografii. Domluvit je možné více kusů fotografií, popřípadě vytvoření celé fotoknihy.

Motocykly na Classic Show

Kromě řadových účastníků akce, kteří se svými stroji dorazí na setkání milovníků youngtimerů, bude k vidění mnoho motocyklů i v pavilonu A. Renovátor Červený z Litomyšle přiveze neobvyklé policejní Jawy „Nanuk“ s velkou kapotáží. Extrémní ladič Miroslav „Pete“ Peterka bude mít na své expozici blyštící se Nortony, duo zručných mechaniků Frehár a Matucha předvede kromě italských plnokrevných mašin Laverda také oblíbené jednostopé youngtimery Honda CX500, potažmo co obnáší generální oprava jejich motoru. Dovozce značky Ural, firma SovMot, ukáže kromě jiného „odolného nářadí z východu“ také závodní sajdkár. Na stáncích importéra značky Royal Enfield a cestovní kaceláře Rajbas uvidí návštěvníci velmi klasicky vyhlížející „enfieldy“, které se od padesátých let vyrábějí v Indii bez výraznějších změn, a to dokonce ve verzi s dieselovým motorem. Renovacemi českých značek se pochlubí pan Martinek z Kuřimi a na stánku pořadatele, Atelieru Kupka, najde návštěvník také nějaký pěkný kousek mladší jednostopé historie.

Svět techniky očima výtvarníků

Svět starých automobilů, motocyklů, vojenských vozidel, ale také letadel či vzducholodí stále láká velkou skupinu milovníků těchto dokladů řemeslného umu našich předků. V očích výtvarníků však tyto stroje dostávají další rozměr a svůj pohled nám zprostředkovávají olejomalbou, akvarelem, litografií a mnoha jinými výtvarnými technikami.

Pavel Holý absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze u profesora Zdeňka Urbana. Od roku 1999 pracuje jako ilustrátor a grafik. Jeho hyperrealistické práce zobrazují historická vozidla, letadla či vojenskou techniku ve scénách, které již dnes nemůžeme v reálném životě spatřit. Na každém jeho díle je patrné předchozí podrobné studium všech technických detailů a dobových reálií. Pavel Holý nejčastěji maluje olejem na MDF desky nebo sololit.

Petr Ptáček je samouk, který se v letech 1992–1993 vyučil technice ruční a ofsetové litografie pro uměleckou grafiku. Dnes pracuje jako odborný asistent Akademie výtvarných umění v Praze. Jeho stěžejní technikou je litografie, ale zabývá se také malbou olejem i akrylem. Díla Petra Ptáčka jsou především poetickým zachycením okamžiku, jaký nemůže napodobit žádná moderní technologie ani fotografie. Práce autora jsou v soukromých sbírkách v České republice i v zahraničí.

Daniel Šenkeřík absolvoval v roce 2001 Fakultu výtvarných umění při VUT v Brně. Fascinují ho příběhy automobilových závodníků v průběhu celé historie motoristického sportu, jejich nasazení, smysl pro fair-play a také jejich osudy. Ve svém díle dává přednost spíše závodním vozům staršího data výroby. Na jeho obrazech se tak často míhají rychle jedoucí předválečné Auto Uniony a stříbrné šípy vozů Mercedes.

Obrazy vznikají různými malířskými technikami – olejem, akvarelem a v poslední době také akrylem.

Václava Zapadlíka není třeba příliš představovat. Maestro patří k prvním absolventům střední průmyslové školy bytové tvorby a možná mohl být úspěšným designerem anebo také profesionálním hudebníkem. Dar improvizace a fantazie však nakonec uplatnil jako výtvarník. První kresbu uveřejnil v roce 1971 v časopise Sedmička pionýrů a jeho práce se pak začaly pravidelně objevovat v těch několika tiskovinách, které se u nás věnovaly motorismu. Po roce 1989 objevila Václava Zapadlíka nejlepší automobilová muzea a galerie světa, vystavuje v Americe, ve Francii, Německu, Anglii Japonsku a někdy také v Česku.

Jiří Zoufalý je samoukem. Věnuje se především olejomalbě. V jeho díle nalezneme scény z Masarykova okruhu a často detaily historických vozidel, jejich příslušenství a výstroje.

Více také na : http://www.classicshow.cz/ 

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Hanácký okruh s krásnými veterány objektivem Pavla a Tondy Malých

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose