www.car.cz
 

Od ledna 2011 čeká na řidiče několik novinek. Nejen autolékárničky i vesty !!
     11.10.2010 11:53 - tisková zpráva


Od začátku roku s novou lékárničkou a reflexní vestou!

Od ledna 2011 čeká na řidiče hned několik novinek. Podstatné změny se týkají zejména vybavení autolékárniček. Nově bude též povinná reflexní vesta pro všechny řidiče. Některé šoféry čeká i výměna jejich řidičských průkazů. Naopak pravidla pro užívání zimních pneumatik se oproti loňsku nemění.


Nejzásadnější změnou je zřejmě nové vybavení autolékárničky. Její obsah stanovuje vyhl. č. 283/2009 Sb. Ten se od starších liší zejména v nových zdravotnických pomůckách, jako je resuscitační maska, izotermická fólie, celokovové nůžky
se zaoblenými rohy a leták ke zvládání dopravní nehody. Dále je také po konzultacích s profesionálními záchranáři upravena šířka škrtidla, stanovena savost obvazů a také došlo ke změnám rozměrů a vlastností trojcípého šátku. Všechny změny směřují k možnosti poskytnout touto základní sadou zdravotnických pomůcek plnohodnotnější pomoc.

Od 1. ledna 2010 nesmí také chybět v povinné výbavě aut reflexní vesta. Dosud ji v České republice museli používat pouze profesionální řidiči. Od nového roku se tato povinnost rozšíří na všechny řidiče aut, stejně jako je tomu například v sousedním Rakousku. Tento prvek výrazně zvyšuje bezpečnost posádky při nutnosti opustit nečekaně vozidlo při nehodě nebo poruše.

Ke konci roku též končí platnost řidičským průkazům vydaných v období mezi 1. lednem 1994 až 31. prosincem 2000. Vlastníci těchto dokumentů by měli co nejdříve navštívit obecní úřad obce s rozšířenou působností a průkaz si vyměnit za „evropský“ typ. Příslušný úřad řidičák vymění do 20 dnů a to zdarma. Vzhledem k tomu, že k 1. 10. 2010 zbývalo vyměnit ještě přes půl milionu průkazů, mohou žadatelé na úřadech očekávat velkou kumulaci lidí – proto MD vyzývá k aktivnímu přístupu žadatelů, vyhnou se tak nepříjemným frontám ke konci roku.

Naopak v oblasti povinné výbavy aut zimními pneumatikami, se oproti loňskému roku mnoho nemění. Vzhledem k tomu, že legislativní proces příslušného zákona bude nově projednáván poslaneckou sněmovnou, nebude zatím „celoplošné“ užívání zimních pneumatik pro řidiče povinné. Výjimkami jsou dálnice D1 (zde se nově prodlužuje úsek od exitu 21. km Mirošovice až po exit 182. km Kývalka) a úseky silnic, kde to nařizuje speciální dopravní značka.


Veškeré další informace lze nalézt na internetových stránkách www.mdcr.cz.





Karel Hanzelka
mluvčí Ministerstva dopravy

PR

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   RALLYE Světlá nad Sázavou - Volný pohár ČR foto Luboš Novosád

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose