www.car.cz
 

Nová dálnice od Kroměříže až do Zlína již za pár dní !
     12.11.2010 23:21 - tisková zpráva


Od 3. prosince po dálnici do Zlína
Ředitelství silnic a dálnic slavnostně zprovozní nových 18,5 km dálničních komunikací mezi Kroměříží a Otrokovicemi. 5 km dálnice D1 a 13,5 km rychlostní silnice R55 na sebe naváží na tzv. Moravské křižovatce v blízkosti Hulína. Od 3. prosince 2010 tak bude Zlínský kraj spojen dálnicí s Brnem, Prahou i celou Evropou.

Moravská křižovatka po svém definitivní dokončení umožní pohodlnou a rychlou dopravu do těchto směrů:

1. D1 na Brno a Prahu
2. D1 na Ostravu a Polsko
3. R55 na Zlín a Břeclav
4. R49 na Zlín a Slovensko

Dálnice D1 bude zatím u Hulína končit, ale bude umožňovat pokračování po R55 na Zlín. Stavba Kroměříž-východ – Říkovice, jejíž součástí křižovatka Hulín je, měla původně již letos pokračovat severně po obec Říkovice s výhledovým cílem napojení se na další provozovaný úsek D1 na Ostravu.

Nicméně tuto část rozestavěné dálnice postihly v loňském i letošním roce mimořádné silné srážky (dle oficiálního stanoviska ČHMÚ jde o mimořádně nadprůměrný jev s četností max. 2x za 100 let – nyní se vyskytl 2x za 2 roky). Tato skutečnost se projevila zvýšenou hladinou podzemní vody v celé oblasti stavby, kde na mnoha místech bylo nutno provádět mimořádná sanační opatření. To v kombinaci s odpůrci výstavby dálnice a nastalými problémy se stavebním povolením znemožnilo realizovat ve zkráceném čase stavbu v požadované kvalitě. Navíc by dostavba v roce 2010 znamenala vícenáklady na sanaci podloží.

Vedení ŘSD se proto rozhodlo vyčkat na dostatečnou konsolidaci násypů na napojení D1 na I/55 do roku 2011. Jinak by s velkou pravděpodobností v průběhu příštího roku došlo na provozované stavbě k vážným deformacím a poruchám na vozovce s odhadovanými vícenáklady na opravu v rozmezí cca 10,5 – 13 mil. Kč a nutnou uzavírkou nové dálnice na zhruba 1 měsíc.

Řidiči se ovšem na tento úsek, tj. Hulín – Říkovice mohou těšit v červnu 2011, na kdy byl odborně stanoven možný termín finální dostavby. Nicméně vyšší využívání tohoto úseku dálnice se předpokládá až po dokončení celé D1 u Přerova, kdy se pojede mezi Prahou a Ostravou kontinuálně bez využití R46 a R35 přes Olomouc.


Datum: 11.11.2010
ŘSD

PR

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   CDT s Vršeckým na El Chot Rallye 2010 v Tunisku, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose