www.car.cz
 

OMV a IPIC získávají 100% podíl ve společnosti Borealis
     1.7.2005 21:03 - tisková zpráva


OMV a IPIC získávají 100% podíl ve společnosti Borealis, druhém největším výrobci plastických hmot v Evropě

u OMV navyšuje podíl z 25 % na 35 %, IPIC z 25 % na 65 %

OMV Aktiengesellschaft, přední středoevropská ropná a plynárenská společnost, převzala 10% podíl ve společnosti Borealis od norské ropné a plynárenské společnosti Statoil. Borealis je předním světovým producentem plastických hmot.

V roce 2004 měla 4500 zaměstnanců a její výnosy činily 4,6 miliardy eur, z toho cca 1 miliardu v Rakousku.  OMV nyní vlastní 35% podíl ve společnosti Borealis. Společnost International Petroleum Investment Company (IPIC) se sídlem v Abú Zabí, jeden z klíčových akcionářům OMV, zároveň navýšila svůj podíl ve společnosti Borealis z 25 na 65 %. IPIC a OMV tak budou společnost Borealis společně plně ovládat. Příslušné smlouvy byly podepsány 30. června 2005.

Zástupce generálního ředitele OMV Gerhard Roiss převezme na toto funkční období předsednictví dozorčí rady společnosti Borealis od zástupce společnosti Statoil. Kupní cena  50% podílu společnosti Statoil činí 920 milionů eur, z čehož 184 milionů zaplatí OMV za svůj 10% podíl. Společnost Borealis vyplatí za rok 2005 společnosti Statoil dividendu ve výši 80 milionů eur. Transakce podléhá schválení antimonopolních úřadů a její uzavření se očekává v průběhu 4. čtvrtletí letošního roku.


Gerhard Roiss, zástupce generálního ředitele společnosti, řekl: „Výroba společnosti Borealis zvyšuje hodnotu našeho produkčního řetězce – od destilace surové ropy v našich rafinériích po petrochemickou výrobu a produkci plastických hmot. Navýšení podílu ve společnosti Borealis nám umožní efektivněji a systematičtěji využívat možností růstu ve všech těchto oblastech.“


Partnerství společnosti OMV s klíčovým akcionářem IPIC posiluje synergický efekt mezi OMV a Borealis díky výrobnímu závodu společnosti Borealis ve Spojených arabských emirátech. Jeho umístění na Blízkém východě bohatém na nerostné zdroje má strategický význam i vzhledem k blízkosti rostoucího trhu v Číně, která je největším světovým dovozcem plastických hmot.


Pro společnost Borealis také vzroste význam Rakouska. Borealis provozuje výzkumné centrum v Linci a chce rozšířit stávající závody ve Schwechatu tak, aby vznikla jedna z největších výrob plastických hmot v Evropě. Podle plánu má být toto rozšíření dokončeno v průběhu roku 2005. Ve střednědobém horizontu se společnosti OMV a IPIC dohodly na zvážení možnosti prodeje významného podílu ve společnosti Borealis na burze.
 

OMV


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose