www.car.cz
 

Šestnáctiletý Jakub Kornfeil v Jerezu úspěšně bojoval o přední příčky.
     5.5.2009 10:37 - tisková zpráva


Red Bull Rookies Cup Španělsko / Jerez 2.-3.květen

Býci a kde jinde než ve Španělsku

Chcete vidět pořádnou show? Nevstávejte a neodcházejte po MotoGP otrávení domů. Stačí, když si počkáte, než vpustí do arény v podobě motocyklového okruhu mladé a divoké „býky“ z Red Bull Rookies Cupu. To se teprve začnou dít věci!

V rámci víkendového závodu MotoGP ve španělském Jerezu, se odehrály i letošní první dva závody tohoto „výchovného“ cupu. Co však MotoGP v poslední době postrádá, má rámcový pohárový závod pro mladé a začínající jezdce, na rozdávání po hrstech. Nebavíme se o jménech, sponzorech, hosteskách či penězích. Na mysli máme atraktivitu soubojů na závodní trati. Zda to přičíst vyrovnanosti pole, či dravému mladí, nebo skutečností, že všichni mají stejný materiál k dispozici ve smyslu techniky, není ani tak důležité, jako skutečnost, že i v tomto seriálu je zástupce českých barev, přičemž nás může těšit, že nedávno šestnáctiletý Jakub Kornfeil, je jezdcem, kterému se daří a hraje velmi výraznou roli v bitvě o přední příčky.

Podle příslovečného těžce na cvičišti, lehce pak na bojišti si český mladíček vybojoval v tréninkových jízdách šestou příčku startovního roštu a start do prvního závodu, který se konal v sobotu se mu pak taktéž vydařil. Od samého začátku se pohyboval ve špici startovního pole, avšak ne na jejím úplném vrcholu.

Tam byl ujetý Jihoafričan Scholtz, ale jeho výlet mimo trať dal Kubovi Kornfeilovi ochutnat jízdu a čele celého závodního pole. Krásný pohled a nádherný pocit však netrval dlouho, neboť závod byl přerušen z důvodu těžkého havárie jednoho z britských jezdců, který musel být v kómatu následně převezen do nemocnice. Počítal se tedy poslední průjezd a tak stál Kuba na roštu jako třetí, avšak závod byl zregulován na šestikolový sprint. Tlačenice byla veliká a z toho se občas rodí i chyby, nicméně osmá příčka v cíli, jen vteřinu za vítězem svědčí o čem vůbec první závod byl.

Jakub Kornfeil a stejně tak i jeho realizační tým byl drobně nespokojený, neboť si všichni byli vědomi toho, že Kuba měl tentokrát rozhodně na víc, možná byla ve hře i další stupně vítězů pro český motocyklový sport. Nicméně ještě stále zde byla druhá šance v neděli na zlepšení, což se také podařilo. Po vydařeném startu se od začátku utrhla skupinka asi 10 jezdců, včetně Kuby Kornfeila, z níž v průběhu závodu dva jezdci po pádu vypadli. Český jezdec přiznává, že v ní sehrál až moc pasivní roli, lepší by bylo kdyby mnohem častěji útočil, protože ve hře nebylo jenom šesté místo na němž byl v cíli odmávnut, ale také zbývající dvě místa na stupních vítězů.

Místo postupu vpřed však po výjezdu do cíle, kdy byl Kuba ještě pátý, přišla prohra ve velmi těsném finiši. Pro jezdce bylo velmi pozitivní zjištění, že dokáže bez problémů sekundovat tempu těch nejrychlejších a vydržet v čelní skupině. Dokonce byl splněn i dílčí cíl, opouštět jih Španělska s celkově pátou příčkou v kapse. I tak se však přes dílčí spokojenost nabízí otázka, proč ta přehnaná pasivita? Vedení celého cupu kladlo všem na srdce, aby si snažili co nejméně padat, protože sezóna je ještě dlouhá a finanční prostředky nejsou nevyčerpatelné.

Jako zvláštnost pak lze ještě přidat, že celé startovní pole všech KTM strojů se vleze do koridoru 3 vteřin, přičemž všichni jezdci, kteří tenhle Cup jezdí, by se dokonce kvalifikovali i do závodu MS stopětadvacítek. Nezbývá než Jakubu Kornfeilovi popřát, aby se mu i v následujících závodech dařilo minimálně tak dobře jako na úvod sezóny.


MPAFoto.com


 
 
Fotogalerie:   Šestnáctiletý Jakub Kornfeil v Jerezu 2009, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose